21 oktober 2019 - Erik Persoon Leestijd 5 min

Warmte uit eigen bodem

Eindelijk is het zover! Na 8 jaar praten hebben we als Forever Plants hele duurzame warmte, namelijk warmte uit onze eigen ondergrond!

Samen met 48 collega’s zijn we het aardwarmte project Trias gestart. Na veel praten, investeringen en vooral geduld, brengt dit ons nu al twee maanden alle warmte die we nodig hebben. Wij hebben zelfs de afgelopen twee maanden geen gas gebruikt!

Uiteraard houden we dit niet het hele jaar vol. We verbruiken natuurlijk in de winter meer energie dan in de zomer. Aardwarmte geeft jaarrond dezelfde hoeveelheid warmte af, dus dit betekent dat we in de winter nog wel gas zullen gebruiken.

Een andere reden is ook dat de stroom die we zelf maken met onze WKK (warmte kracht koppeling) door gas wordt opgewekt, maar dit is nog steeds beter dan de grote kolencentrales die we op de Maasvlakte vinden. Voor iedereen die het leuk vindt kunnen onze collega’s Mart en Leon een korte rondleiding geven en de warmtewisselaar demonsteren.

Zelf blijf ik als voorzitter van de Coöperatie Trias actief. De volgende stap wordt het boren van een tweede bron. De verwachting is dat dit volgend jaar zal plaats vinden, zodat er in 2021 nog meer aardwarmte geleverd kan worden. Daarnaast wordt onderzocht of de levering van restwarmte via hetzelfde netwerk voor de wintermaanden een optie is. Dat zou betekenen dat we ook in de winter geen gebruik hoeven te maken van gas.

Dus al met al we zijn lekker duurzaam bezig als Forever Plants! Zegt het voort aan al je relaties, kennissen en familie, die tuinders doen het zo stom nog niet!

Meer blogs lezen?