17 juni 2021 - Thom Persoon Leestijd 5 min

Slimmer werken met data: zo doen wij dat

Bij Forever Plants zoeken we continu de balans tussen “data driven” ondernemen, het “onderbuikgevoel” en aandacht voor de mensen waar we mee samenwerken. Het denken vanuit data zit flink ingebakken in ons DNA en zorgt voor een vorm van controle en onderbouwing bij het nemen van beslissingen. Wij benutten data zowel bij het nemen van grote strategische beslissingen als bij het optimaliseren van de kleinste dagelijkse processen. Maar hoe doen we dat precies? In dit artikel lees je er alles over!

Goed overzicht met een Datagreenhouse

Het hebben van veel data vanuit verschillende systemen is niet heel ingewikkeld. Het wordt pas lastig als je deze data over elkaar heen wil leggen, om hier slimme overzichten en analyses uit te trekken. Om dit proces te versimpelen en onze processen echt te kunnen optimaliseren, zijn we eind vorig jaar gestart met het bouwen van ons eigen Datagreenhouse (datawarehouse).

Ons Datagreenhouse bevat ondertussen de data van ons commerciële softwarepakket en ons plannings-/begrotingspakket. Later zullen we hier ook nog de datasets van onze arbeidsregistratie, boekhouden en meer aan gaan toevoegen.

Samenwerking met Gibbs Rotterdam

Om vanuit het datagreenhouse goed overzicht te krijgen werken we samen met Gibbs, een analytisch consultancybureau uit Rotterdam. Gibbs helpt ons om de data overzichtelijker weer te geven door bepaalde dashboards, analyses en algoritmes te creëren. Voorheen maakten we onze dashboards handmatig. Je kunt je voorstellen dat dit best een hoop werk opleverde. Met de huidige dashboards hebben we eenzelfde overzicht, maar dan binnen een kortere tijd! Die automatisering en versimpeling is enorm handig voor al onze collega’s.

Maar vergis je niet: na het creëren van het overzicht wordt het pas echt interessant. Op basis van analyses en algoritmes maken we voorspellende berekeningen om echt slimmere keuzes te maken vanuit onze data. Concreet zijn we daarin nu twee projecten aan het uitvoeren die ons helpen onze processen te optimaliseren. Project 1 is een voorraaddashboard, project 2 is een arbeidsdashboard.

Het voorraaddashboard

Het voorraaddashboard is bedoeld om onze klanten uiteindelijk beter te kunnen bedienen. Het bestaat uit een relatie tussen onze voorspelde verkoopaantallen vanuit het planningspakket, de vastgelegde langetermijnorders en een geavanceerde voorspelling van de kortetermijnverkopen. Met dit dashboard kunnen we onze beschikbare voorraad beter managen, om deze zo optimaal mogelijk in te zetten bij het bedienen van onze klanten.

Het arbeidsdashboard

Het arbeidsdashboard is bedoeld om de betrokkenheid en het inzicht op de werkvloer te verhogen. We zijn, zoals je misschien al weet, al lang bezig om onze medewerkers te betrekken bij de volledige bedrijfsvoering. Goed inzicht in de stand van zaken is daarom voor iedereen belangrijk.

Aan de basis van het arbeidsdashboard systeem ligt onze wekelijkse werkplanning in de kwekerij. Per werkplek wordt inzichtelijk gemaakt welke handelingen in een week en op een dag moeten worden verricht. Ook wordt de actuele prestatie gepresenteerd én hebben we op basis van de dagplanning inzicht in de verwachte eindtijd van die dag. Hiermee creëren we een hoop inzicht in de af te werken planning voor alle collega’s op de vloer. Dit zorgt voor flink wat meer betrokkenheid – en uiteindelijk ook verhoogd werkplezier.

Slimmer werken dankzij inzicht in data

Al met al zijn we dus druk bezig met allerlei data – en vooral hoe we deze data zo optimaal mogelijk in kunnen zetten. Het voorraaddashboard en arbeidsdashboard zijn de eerste twee projecten, maar daarmee staan we pas aan het begin van de steeds slimmere dingen die wij met onze data willen bereiken. Wil je meer weten over ons einddoel of de nieuwe dashboards? Neem dan vooral contact op met Thom (thom@foreverplants.nl), hij vertelt je er met alle liefde meer over!

Meer blogs lezen?