14 december 2018 - Erik Persoon Leestijd 5 min

Planten op Mars, een droom of nachtmerrie?

Veel films en discussies gaan tegenwoordig over de planeet die te vol raakt en dat we daar iets aan moeten doen. Volgens Elon Musk (Tesla & Space X) en veel tech experts is de meest logische oplossing daarvoor om simpelweg een volgende planeet te gaan ontwikkelen. En dan denkt men hierbij aan Mars.

Als je net als ik een beetje van science fiction houdt, denk je vast: “Ja, gaaf! Dat gaan we doen. Hoe kan ik meehelpen?” Wij hebben wel een idee.

Aardappels en evolutie

Uiteraard komen er ook planten op Mars. Daar hebben we namelijk veel aan! De rol voor de eerste planten op Mars is weggelegd voor de aardappel. Saaier kan bijna niet, maar we kunnen ze eten én op een kleine oppervlakte laten groeien. Maar… Wie zou dat willen, op die manier? Voor de rest van je leven een beetje kamperen en alleen aardappels eten?

Laten we wat groter denken, want er is natuurlijk een betere weg. We moeten ervoor zorgen dat we de evolutie nadoen die op de aarde ook heeft gewerkt, maar dan natuurlijk in een hoger tempo.

Voor de niet-evolutie experts onder ons… Eerst heb je een oersoep met veel algen, daar laat je een beetje varens en andere meercellige in ontstaan en al vrij snel staat de hele planeet vol met tropische groene planten. En laten wij daar nu best een beetje verstand van hebben!

Forever Plants goes to Mars

Wij hebben de kennis en het talent in huis om tropische groene planten in een zeer onvriendelijke omgeving als het Nederlandse ondernemersklimaat toch aardig te laten groeien en bloeien. Sterker nog, daar zijn we best goed in. Dan is een plek waar nog geen regels en milieuproblemen bestaan, waar alleen maar kansen zijn en waar volop ruimte is toch een makkie?!

We zetten er een paar robots bij voor het werk, telen op afstand via de klimaatcomputer… Appeltje eitje, toch? Dus… Als Elon Musk binnenkort belt (en dat gaat hij doen, want het is een slimme jongen die prima weet wie hij moet hebben), gaan we het gesprek aan. En gaan we onze kennis en die van jullie gebruiken voor the next big step van Forever Plants: Mission to Mars.

Wie gaat er mee op reis?

 

Meer blogs lezen?