2 augustus 2022 - Erik Persoon Leestijd 5 min

Nieuwbouw, hoe zijn we zo gekomen?

Het was de eerste week van januari 2022. Na een paar mooie familiedagen en veel goede voornemens vond ik mezelf met kaplaarzen aan in de modder op een stukje land. Het stukje land waar binnenkort gestart zou worden met de nieuwbouw.

WAAROM WILDE IK DIT OOK ALWEER, NIEUWBOUW?

Voor ondernemers is dit bijna een wezensvraag, waarom willen we zo graag bouwen aan ons bedrijf? Bouwen kan in vele vormen. Soms aan de organisatie, dan weer aan de marktpositie en de visie. Maar eens in de zoveel jaren bouw je ook gewoon fysiek aan de ruimte, de kas. Dat is niet alleen bijzonder omdat het maar zo nu en dan gebeurd, maar vooral omdat het lekker zichtbaar is. Je ziet een project letterlijk uit de modderige grond omhoog komen en binnen een paar maanden staat er een complete nieuwe kas. Hier kunnen dan weer jarenlang onze prachtige groene en bloeiende kamerplanten groeien. Onze bestaande locatie aan de Zwethlaan wordt met 6000 m2 uitgebreid naar een kleine 5 hectare. Dit betekent dat we inclusief Forever Plants by Post en by Divine totaal de 10 hectare aantikken.

NALATENSCHAP

Het heeft ook iets te maken met je legacy, net als de Romeinen en de Egyptenaren wil je iets achterlaten voor het nageslacht. Maar ook met het oog op de toekomst; immers een nieuwe kas creëert nieuwe ruimte om dingen te laten groeien, letterlijk en figuurlijk.

SAMEN WERKEN NAAR EEN MOOI EINDRESULTAAT

Dan is er ook nog de menselijke component van het samen organiseren met een aantal partners tot een bouwproces waarbij iedereen een stukje van de puzzel heeft. Van vergunningaanvraag, bouw van de kas, egaliseren, aanleg van schermdoek, elektra, noem maar op. Aangezien duurzaamheid hoog op onze agenda staat, hebben wij gekozen voor een Groen Label Kas. Dit staat voor bedrijfsmatig telen van tuinbouwgewassen met een lagere milieubelasting. Het draagt bij aan verduurzaming van de glastuinbouw en voldoet aan strenge milieueisen o.a. op de thema’s klimaat, energie, gewasbescherming en waterkwaliteit. De partners, waar wij dit bouwproces mee zijn aangegaan, hebben ons dit keer echt verrast met hun inzet en professionaliteit en daar krijgen we vervolgens allemaal weer heel veel energie van.

Kortom, ik gun iedereen zo nu en dan een “nieuwbouwproject”!

Meer blogs lezen?