23 november 2018 - Remco Hill Leestijd 5 min

Innoveren, investeren

Na een lastige periode, waarin ook wij de hand op de knip hebben gehouden, zijn er nu weer mogelijkheden om te investeren. En voordat we dat doen, moet er natuurlijk gekeken worden naar de wensen. Nou, die waren er zeker! Langzaamaan beginnen de veranderingen vorm te krijgen. We nemen je graag mee in onze investeringen van de afgelopen tijd.

First things first: de kas

In juli hebben we het dak van de oppotschuur vernieuwd. Deze was nog voorzien van asbestplaten, dus het was een flinke operatie met mannen in witte pakken en een grote kraan. De dakplaten zijn verwijderd en vervolgens zijn er weer nieuwe platen gemonteerd.

Daarnaast is de hele kas nu voorzien van insectengaas. Hiermee kunnen we het gebruik van onze, over het algemeen biologische, bestrijdingsmiddelen inperken. Beestjes van buitenaf kunnen de kas niet meer in, het gaas zorgt voor een optimale ventilatie en beschermt het gewas tegen inregenen. Het gaas beschermt onze planten ook tegen stof, onkruidzaken, takjes en overlast door vogels.  De witte vlieg, motjes en luis blijven nu buiten de deur, of liever gezegd… Buiten het raam! 😉

Zeker bij de opkweekfase hebben we door het nieuwe insectengaas minder bestrijding nodig. Daarnaast zorgt het ervoor dat grotere zwermen van trips en spint worden tegengehouden. Momenteel zijn we hard bezig om de nog aanwezige beestjes te bestrijden, maar op langere termijn gaat het gaas ons behoorlijk wat voordeel opleveren! Onze gewassen zullen schoner en sterker worden.

Een nieuwe vloer en een nieuwe schuur

11 jaar geleden is ons bedrijf aan de achterkant uitgebreid. Hiervoor moest een sloot worden omgelegd. Op de plek in de kas waar de sloot lag, was de betonvloer gaan verzakken. Het nauwkeurig water geven van de planten was niet meer mogelijk. De middelste planten in het vak kregen te veel water, terwijl de buitenste planten verdroogden. Een extern bedrijf is een paar dagen bezig geweest om de betonvloer op te hogen en weer waterpas te krijgen. Er is schuimbeton (vloeibaar beton) onder de betonvloer gespoten en op deze manier is de betonvloer weer waterpas gemaakt. Een bijzonder knap staaltje werk!!

Deze week hebben we ook de werkzaamheden aan de schuur afgerond. Het aflever team wilde graag meer ruimte om de handel klaar te zetten voor transport. Met meer ruimte kunnen zij namelijk efficiënter werken en hoeven zij een deen niet meerdere keren in de handen te hebben. Dit alles zorgt ervoor dat de planten weer op tijd bij de exporteur in de box staan! Hoewel er niet veel ruimte was, hebben we toch 35 m2 kunnen toevoegen.

Na al deze vernieuwingen en aanpassingen, blijven er uiteraard nog wensen! In een deel van de tuin is het al mogelijk, maar vanuit teelt is de wens om ook in het andere deel van de tuin de biologie door de waterleiding te kunnen toevoegen. Dit zorgt voor een precieze uitgifte, wat uiteraard de kwaliteit ten goede komt. Al met al kun je wel concluderen dat we niet stil staan. We kijken uit naar de toekomst!

Meer blogs lezen?