2 november 2018 - Axel Persoon Leestijd 5 min

Forever Plants & Plantsome: Van stekje tot woonkamer

Al van kinds af aan heb ik bij Forever Plants met eigen ogen kunnen zien hoeveel passie en aandacht er wordt gestoken in het kweken van prachtige kamerplanten en in het continue voorspellen van de marktbewegingen, om zo altijd de juiste producten aan te kunnen bieden. Een mooi spel wat op hoog niveau wordt gespeeld. Toch besloot ik al snel dat ik hier niets mee te maken wilde hebben. De buitenwereld vol digitale hoogstandjes en nieuwe hippe start-ups lonkte. Ik vertrok naar Rotterdam om te studeren, met de zelfverzekerheid dat ik hier niet meer terug zou keren. Nooit had ik kunnen bedenken dat ik nu, zo’n 7 jaar later, elke dag de rit van Rotterdam naar het Westland weer maak. En met veel plezier!

Het ontstaan van Plantsome

Ergens tijdens mijn studie beweerde een professor dat je als ondernemer iets moet doen waar jij meer verstand van hebt dan de mensen om je heen. Na om mij heen gekeken te hebben realiseerde ik al snel dat dit voor mij maar één ding kon zijn: planten! Door dit te combineren met mijn kennis van technologie en de digitale mogelijkheden ontstond er al snel een idee voor een nieuwe startup. Het zou toch makkelijker moeten zijn voor onze digitale generatie om planten in huis te houden – en ze dan ook nog in leven te houden?

Zo ontstond Plantsome, een webshop waar je heel makkelijk jouw ideale kamerplant kunt vinden en deze de volgende dag bij je thuis laat bezorgen. Met de Plantsome app kun je vervolgens je planten in leven houden. Hij geeft namelijk een melding wanneer je plant water nodig heeft en laat ook zien wat de ideale hoeveelheid is.

Nu zit mijn kennis vooral in de online strategieën en niet zozeer in het transporteren van planten. Dit bracht mij terug bij Forever Plants. En zo begon een ongewoon maar heel leuk huwelijk tussen een nieuwe online startup en een uitgebreid productiebedrijf dat zichzelf al decennia lang heeft bewezen.

Groeien en bloeien

Inmiddels zijn we bijna 3 jaar verder en hebben we met Plantsome dit jaar ongeveer 30.000 planten verzonden naar particulieren en bedrijven door heel Nederland en België. Het is nog steeds niets vergeleken met de aantallen die dagelijks door Forever Plants worden verzonden, maar we zijn hard bezig met een inhaalrace.

Naarmate de tijd vordert merken we bij beide bedrijven steeds meer de voordelen van elkaars aanwezigheid. Voor Plantsome is het enorm handig om onderdeel te zijn van een grotere organisatie waar kennis is van logistieke processen en flexibele arbeid aanwezig is. Tegelijkertijd heeft Forever Plants enorm veel baat bij het innovatieve karakter van Plantsome en het directe contact met de eindconsument.

De data die we verzamelen via Plantsome wordt weer gebruikt om te leren waar de vraag van de markt zich heen beweegt om zo sneller met Forever Plants hierop in te kunnen spelen. En ik zal eerlijk zijn: ik had die synergie tussen twee totaal verschillende bedrijven niet op deze schaal aan zien komen. Gaaf is het wel. De ambities van zowel Forever Plants als Plantsome zijn hierdoor alleen maar groter geworden en het is wat mij betreft het perfecte voorbeeld dat Forever Plants echt ‘the other guy’ wil zijn in de tuinbouw.  

Meer blogs lezen?