27 september 2018 - Thom Persoon Leestijd 5 min

Een bezoek aan Costa Rica en Guatemala

“Ga je weer lekker op vakantie?” Dat is wat ik vaak krijg te horen van collega’s en vrienden als er weer een reisje naar Centraal Amerika op de planning staat. Niet zo raar gedacht, want zowel Costa Rica als Guatemala zijn ge-wel-di-ge vakantielanden. De natuur is onbeschrijfelijk mooi en de mensen zijn er enorm gastvrij. De echte Latijns Amerikaanse vibe is hier zeker aanwezig.

Toch kun je onze zakelijke reis naar Costa Rica en Guatemala niet echt een vakantie noemen. Het is voor ons van zeer groot belang om regelmatig naar deze landen af te reizen, aangezien een gedeelte van ons uitgangsmateriaal hier vandaan komt. Onze Yucca’s worden bijvoorbeeld geproduceerd in Guatemala en alle Dracaena-achtige planten komen uit Costa Rica.

Samenwerking met vaste leveranciers

In Costa Rica en Guatemala werken we samen met een aantal vaste leveranciers, waar we langdurige relaties opbouwen. Samen hebben we als doel om te bouwen aan een duurzame toekomst. In zijn totaliteit hebben we 6 leveranciers. Tijdens een bezoek gaan we minimaal bij al deze partners langs. Als het lukt gaan we ook nog langs wat andere leveranciers in het kader van productontwikkeling.

Tijdens de bezoeken hebben we het met name over innovaties op het gebied van teeltprotocollen en gewasbescherming. Dit omdat we continu streven naar de best mogelijke kwaliteit. Daarnaast bespreken we langetermijnprogramma’s. Nu denk je misschien: “Dat kan toch ook wel via de mail?” Klopt, maar het face to face bespreken van zulke zaken werkt vaak toch het beste.

De productontwikkeling is altijd iets waar ik me echt op verheug. Bij Forever Plants zijn we altijd bezig om met enige regelmaat een nieuw product in ons assortiment op te nemen. En dit kan natuurlijk niet zonder onze partners in Centraal Amerika!

Persoonlijke relatie

Naast deze zogenaamde serieuze zaken is er nog een veel belangrijke motivator om regelmatig af te reizen naar Costa Rica en Guatemala: de persoonlijke relatie met de leveranciers. Bij Forever Plants geloven we in de kracht van persoonlijke relaties, zowel intern binnen onze organisatie als extern met klanten en leveranciers. Bij relaties met bedrijven in Latijns Amerika is dit nog veel sterker, aangezien dit zit ingebakken in de cultuur.

Er is een groot cultuurverschil, taalverschil en tijdsverschil tussen Nederland en Centraal Amerika. Dit levert best wel eens wat uitdagingen op in de samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat de enige manier om elkaar écht goed te begrijpen is door wat tijd met elkaar te spenderen.

Slim omgaan met cultuurverschillen

Ook al proberen we veel aandacht te besteden aan deze relaties, zijn er altijd wel dingen die anders gaan dan van tevoren bedacht. Zo kunnen er wel eens problemen zijn met de levering door een planningsfoutje, onverhoopte kwaliteitsproblemen of simpelweg de weersomstandigheden. Je kunt je voorstellen dat er bij de productie, die compleet plaatsvindt in de buitenlucht, het weer van invloed kan zijn bij bijvoorbeeld het oogsten van planten. Op zich zijn dit soort problemen prima op te lossen als het bekend is. Toch is het wel een Latijns Amerikaans dingetje om over dit soort dingen niks of niet tijdig wat te zeggen. Niet echt handig, zouden wij denken. Maar helaas gaat het in dit soort landen net even anders.

Slim omgaan met dit soort cultuurverschillen maakt het internationaal zakendoen enorm uitdagend en interessant. En oké, als ik dan heel eerlijk ben geeft zo’n reis, ondanks het harde werken, toch ook wel een klein beetje gevoel van vakantie, want wat is het er geweldig mooi!

Meer blogs lezen?