18 september 2018 - Remco Hill Leestijd 5 min

De scholen zijn weer begonnen

“De scholen zijn weer begonnen!” De laatste weken kom ik, als ik mijn woonplaats uit rijd, deze banner elke dag tegen. Ook voor Forever Plants is de school weer begonnen. Onze stagiair Dave is namelijk alweer 4 weken bij ons aan het werk en maakt elke week kennis met een ander deel van ons bedrijf. Gaaf om te zien wat een energie hij meebrengt en leuk om te zien dat hij al helemaal een onderdeel van onze groep is.

Naast de stageperiode van Dave beginnen er op dit moment een aantal nieuwe projecten binnen Forever Plants. Zo is er een groep studenten die kijkt naar de mogelijkheid om delen van ons sorteerproces te robotiseren. De inzet van robotarmen zou ontzettend helpen om het werk van onze medewerkers makkelijker, lichter en een stuk interessanter te maken. Hopelijk boeken ze snel succes.

Forever Plants in Oekraïne?

Zelf ga ik met een groep van 5 studenten, allemaal 3e jaars mbo 4, een project doen waarin we marktkansen gaan ondezoeken. In 20 weken bekijken ze de mogelijkheid om als groene planten producent de Oekraïense markt te gaan beleveren. Ze richten zich hierbij op zaken als regelgeving, logistiek en marktkansen.

Ik ben benieuwd wat ze gaan aantreffen als het gaat over de regelgeving rondom export van planten naar de Oekraïne. Ook ben ik nieuwsgierig naar welke afzetkanalen ze voor ons bedenken en hoe ze denken dat wij deze kunnen benaderen.

De tuinbouw biedt onwijs veel kansen

Afgelopen dinsdag waren ze hier om kennis te maken. Ze hebben er duidelijk zin in. Tijdens het rondje door de kas stelde ik hen de vraag: wie van jullie overweegt na het afronden van de studie een carrière in de tuinbouw. Het bleef oorverdovend stil.

Dat legt meteen de vinger op de zere plek en laat ons zien waar onze uitdaging ligt. Als Forever Plants moeten we jonge mensen laten zien dat de tuinbouw zeker een leuke carrière keuze kan zijn. De komende 20 weken zal ik dan ook proberen de studenten mee te nemen in de uitdagingen die wij als kweker zien. Hen proberen te laten zien dat wij deze jonge mensen een leuke baan te bieden hebben!

Werken in de tuinbouw: een dynamische omgeving

De ontwikkelingen rondom automatisering, werken met big data en het ontwikkelen van merken gaan razendsnel en maken van onze conservatieve branche een dynamische omgeving. Het moet dan toch enorm interessant en gaaf zijn om na je studie mee te kunnen helpen aan het groener maken van onze leefomgeving? Met initiatieven als Air So Pure en een uithangbord als Plantsome staan wij midden in de omslag naar een dynamische sector. Vol zelfvertrouwen kan ik zeggen: wij hebben studenten en afgestudeerden veel te bieden!

Meer blogs lezen?