30 november 2018 - Remco Hill Leestijd 5 min

Hoe worden we sexy?

Hoe worden we sexy? Dat is een vraag die we onszelf binnen Forever Plants regelmatig stellen. Ja, een deel van ons is al op leeftijd en de zaken beginnen uit te zakken, maar daar gaat het natuurlijk niet over. De tuinbouw heeft jonge goed opgeleide mensen nodig. De sector is aan het vergrijzen, maar ook de toenemende complexiteit van de bedrijven vraagt om slimme mensen met een goede set gereedschappen om ons te helpen. Maar het imago van onze sector is oubollig. Werken in de tuinbouw is eentonig, zwaar en vies en al helemaal niet sexy. Tuinder willen zijn doet het niet goed op een verjaardag. Toch?

De tuinbouw promoten

We zijn ons erg bewust van het imago van onze sector en hebben het promoten van de tuinbouw dan ook als een van de speerpunten in ons beleid benoemd. Onze eerste stap hierin was om onderdeel te worden van het World Horti Center. Door de verbinding met de drie scholen die ook in het gebouw zitten, hebben we veel meer contact gekregen met studenten. Daarnaast hebben we ons bedrijf opengesteld voor stagiaires, zowel van MBO als van HBO-niveau. Snuffelstages, stages voor 10 weken, maar ook leeropdrachten voor de diverse leerjaren, we hebben ze inmiddels allemaal in huis gehad.

Wat eerst als een bedreiging of last werd gezien voor en door onze medewerkers, wordt nu gezien als een leuke ervaring. De studenten brengen nieuwe ideeën, andere meningen en andere inzichten binnen. Dit nog naast alle energie die ze met zich meebrengen, absoluut een top ervaring!

Actief benaderen

Het probleem is alleen dat de studenten die wij nu over de vloer krijgen, al gekozen hebben voor onze sector. En we willen juist ook zo graag aan andere studenten laten zien dat de tuinbouw mooie carrièrekansen biedt! Om dit mogelijk te maken hebben we contact gezocht met niet-tuinbouw georiënteerde  scholen. Inmiddels liggen er contacten met het ISW in Naaldwijk en ’s Gravenzande, de Haagse Hogeschool en ook met de Technische Universiteit van Delft.

We verzorgen presentaties op open dagen, organiseren prijsvragen en geven gastlessen aan studenten. Eind november mocht ik meewerken aan een symposium van de Haagse Hogeschool in Tomatoworld. Hier kregen een kleine 100 studenten, van het eerste jaar bedrijfskunde, les in wat de tuinbouw inhoudt en wat er binnen de sector aan uitdagingen liggen voor de toekomst. Onderwerpen als “feeding the planet”, “leefbaarheid van steden” en “duurzaam produceren van ons voedsel” kwamen uitgebreid aan bod. Na afloop werden er door de studenten goede en scherpe vragen gesteld. De betrokkenheid van deze generatie bij de problemen van onze tijd is groot.

Meedoen in de Champions League

Mijn boodschap aan studenten is simpel: werken binnen de tuinbouw en opgeleid zijn in Nederland betekent dat je mee mag doen in de Champions League. In welke andere sector in Nederland kun je zeggen dat je meedoet met bedrijven die leidend zijn bij de ontwikkelingen in de wereld op het gebied van voedsel en duurzaam produceren? Daarnaast is werken in de tuinbouw zinvol. De bedrijven doen dingen die er echt toe doen, hiermee kun je je carrière een zinvolle betekenis geven. Hoe mooi is dat!

Wat ons betreft wordt de tijd die we in deze activiteiten steken goed beloond. We worden er zelf wijzer van en de energie die het je geeft om met deze jonge mensen te mogen werken is top! Ik kijk uit naar de komende periode. 15 december mag ik voorlichting geven bij Hogeschool InHolland Delft en ik ben benieuwd naar wat er nog meer gaat volgen!

Meer blogs lezen?